Οχτώ τρόποι για να βοηθήσετε ένα συνεσταλμένο παιδί

Δεν είναι εύκολη η καθημερινότητα για ένα συνεσταλμένο παιδί· ούτε βέβαια και για πολλούς γονείς προκειμένου να το μεγαλώσουν. Ως γονείς επιθυμείτε να έχει φίλους και όταν βλέπετε τη διστακτικότητά του, το ωθείτε σε κοινωνικές συναναστροφές και εκδηλώσεις. Ωθώντας το, όμως, αν δεν το προετοιμάσετε κατάλληλα, χωρίς να του δώσετε τις δεξιότητες που θα το βοηθήσουν να ελέγξει τη συστολή του, δεν το βοηθάτε, σύμφωνα με τον καθηγητή Bernando Carducci, PhD, διευθυντή του Ινστιτούτου Έρευνας Συστολής στο Indiana University Southeast. «Οι ενήλικες πιστεύουν ότι η κοινωνικότητα-εξωστρέφεια είναι φυσικό αποτέλεσμα, είναι χαρακτηριστικά και ιδιότητες τα οποία δεν αναπτύσσονται», λέει ο δρ. Carducci. Ο ίδιος όμως ισχυρίζεται ότι καλλιεργούνται, όπως και η συστολή μπορεί να ξεπεραστεί καθώς και η εσωστρέφεια του παιδιού. Στο βιβλίο του Shyness: A Bold New Approach (Συστολή: Μια Τολμηρή Νέα Προσέγγιση) γράφει: «Η Επανάσταση κατά της Συστολής: Ένα σχέδιο χωρίς άγχος για να βοηθήσετε το συνεσταλμένο παιδί σας να χαλαρώσει, να ανοιχτεί και να κοινωνικοποιηθεί».

Ακολουθούν οι συμβουλές του, ώστε να βοηθήσετε το παιδί σας να ξεπεράσει την ανασφάλειά του και να χαρεί τις κοινωνικές καταστάσεις.

1ο. Αγαπάτε το παιδί σας γι’ αυτό που είναι κι όχι γι’ αυτό που θα θέλατε να είναι. Ένα παιδί που υφίσταται την κοινωνική πίεση, δεν χρειάζεται το επιπρόσθετο άγχος της απογοήτευσης. «Ας μη περάσει ποτέ από το μυαλό του παιδιού σας ότι δεν το αγαπάτε ή δεν το θέλετε, επειδή είναι λίγο διαφορετικό», λέει ο δρ.Carducci.

2ο. Εντοπίστε το πρόβλημα νωρίς και δώστε στο παιδί σας την ευκαιρία να δράσει. Να είστε από τους πρώτους γονείς που θα φθάσετε με το παιδί σας στη γιορτή του συμμαθητή ή της συμμαθήτριάς του, ώστε το παιδί να εγκλιματιστεί, καθώς θα καταφθάνουν οι επισκέπτες. Αφήστε το να καθίσει πίσω και να παρατηρεί-, ακόμη και αν αυτό είναι δυσάρεστο για σας. Να περιμένετε με υπομονή. Προετοιμάστε το για δράση, συζητώντας μαζί του τρόπους με τους οποίους μπορεί να προσεγγίσει τα άλλα παιδιά.

3ο. Βοηθήστε το παιδί σας να οικοδομήσει την εμπιστοσύνη στον εαυτό του και να προχωρήσει ένα βήμα πιο μπροστά τη δεδομένη στιγμή. Προσκαλέστε ένα συμμαθητή του στο σπίτι, αν πρόκειται για αγόρι ή μια συμμαθήτρια για κορίτσι αντίστοιχα, όπου το περιβάλλον είναι άνετο. Την επόμενη φορά η συνάντηση ας γίνει στο πάρκο ή καλέστε ένα τρίτο συμμαθητή ή συμμαθήτρια. Το κλειδί είναι να αξιοποιήσετε την επιτυχία του παιδιού σας με την εισαγωγή νέων κοινωνικών στοιχείων προοδευτικά.

4ο. Υπενθυμίζετε στο παιδί σας τις στρατηγικές του παρελθόντος και τις επιτυχίες του. Προτού το παιδί σας εισέλθει σε μια κοινωνική κατάσταση αναζητήστε ομοιότητες με καταστάσεις που προηγουμένως αντιμετώπισε. Δείξτε του πως η καινούργια κατάσταση που πρόκειται να αντιμετωπίσει δεν είναι μία εντελώς νέα πραγματικότητα. Έχει πολλά στοιχεία από τις προηγούμενες εμπειρίες του.

5ο. Αφιερώστε χρόνο μέσα στην οικογένεια για να συζητήσετε και να εξασκηθεί το παιδί σε κοινωνικές δεξιότητες μέσα στο σπίτι. Κατά το δείπνο καλό είναι να συζητάτε τι μπορεί να περιμένει το παιδί σας από μια ορισμένη κοινωνική εμπειρία.

6ο. Δώστε στο παιδί σας τη δυνατότητα να αποκτήσει ποικιλία κοινωνικών εμπειριών. Οδηγήστε το σε διάφορους δημόσιους χώρους: Σούπερ μάρκετ, βιβλιοπωλεία, τράπεζες, ταχυδρομείο, όπου μπορεί να επικοινωνήσει με άλλους ανθρώπους. Να πληρώσει μετρητά στο ταμείο, να ταχυδρομήσει μια επιστολή ή να εξοφλήσει ένα λογαριασμό.

7o. Το παιδί σας να συμμετέχει στη ζωή των άλλων, όπου συμβαίνουν ανταλλαγές. Ως γονείς να συμμετέχετε σε πρόγραμμα εθελοντών και να έχετε το συνεσταλμένο παιδί μαζί σας. Με τον τρόπο αυτό του δίνεται η ευκαιρία να δει ανθρώπους με κοινούς στόχους και να παρατηρήσει τις αξίες και τους τρόπους με τους οποίους συνεργάζονται για να πετύχουν τους στόχους. Για παράδειγμα, βοηθάτε μαζί με το παιδί σας έναν ηλικιωμένο γείτονα έτσι, ώστε το παιδί σας να συμμετέχει σε πράξεις καλοσύνης και έτσι να ξεπεράσει το πρόβλημά του φυσιολογικά και αβίαστα.

8ο. Να είστε κοινωνικοί εσείς οι γονείς. «Αφήστε το παιδί σας να δει την κοινωνικότητά σας. Μιλάτε στους ανθρώπους και προσκαλέστε τους στο σπίτι σας», λέει ο δρ. Carducci. Όπως ακριβώς διαβάζοντας μπροστά στα παιδιά μας τα βοηθάμε με το παράδειγμά μας να αγαπήσουν το βιβλίο και να γίνουν αναγνώστες, έτσι εκδηλώνοντας ακριβώς την κοινωνικότητά μας μπροστά σε ένα δειλό και ντροπαλό παιδί, το βοηθάμε να ξεπεράσει την ανασφάλειά του και να μάθει τις κοινωνικές δεξιότητες που του χρειάζονται.

Σχολιάστε