Ασυνήθιστο κρυφτό!

Ο μακαριστός επίσκοπος Νικοπόλεως Μελέτιος έγραφε: «Όλα τα παραμύθια είναι παράξενα . Πολύ παράξενα ! Μα πάντοτε πολύ διδακτικά.» (Σελίδες Ημερολογίου, Εκδ. Ι.Μ.Προφ.Ηλιού Πρέβεζα.)
Ας παρακολουθήσουμε ένα τέτοιο παραμύθι.
Μια φορά κι έναν καιρό στο όμορφο νησί της Πάτμου αντάμωσαν όλα τα συναισθήματα και οι ιδιότητες του ανθρώπου για να γνωριστούν και να επικοινωνήσουν καλύτερα .
Όταν η Πλήξη χασμουρήθηκε για τρίτη φορά , η Τρέλα, όπως πάντα ως τρελή, πρότεινε: Δεν παίζουμε κρυφτό να αποκτήσει και κάποιο ενδιαφέρον η συνάντησή μας; Η Ραδιουργία ανασήκωσε λίγο συνωμοτικά το φρύδι της. Η Περιέργεια δεν κατάφερε να συγκρατηθεί και ρώτησε: Κρυφτό; και τι είναι αυτό; Είναι ένα παιχνίδι, της εξήγησε η Τρέλα. Θα κλείσω εγώ τα μάτια μου, θα αρχίσω να μετράω από το ένα ως το εκατομμύριο, στο μεταξύ εσείς θα κρυφτείτε όπου θέλετε και όταν θα έχω τελειώσει το μέτρημα, τον πρώτο που θα βρω θα συνεχίσει εκείνος το παιχνίδι.
Ο Ενθουσιασμός χόρευε κατενθουσιασμένος , υποβασταζόμενος από την Ευφορία. Η Χαρά πηδούσε ασταμάτητα ώστε κατάφερε να πείσει την Αμφιβολία, ακόμη και την Απάθεια που ποτέ της δεν ενδιαφέρθηκε για τίποτε. Δυστυχώς, δεν ήθελαν όλοι να συμμετάσχουν. Η Αλήθεια δεν ήθελε να κρυφτεί, γιατί τελικά πάντα την ανακάλυπταν. Η Υπεροψία είχε τη γνώμη ότι ήταν ένα ανόητο παιχνίδι – κατά βάθος την ενοχλούσε το ότι η ιδέα δεν ήταν δική της. Η Δειλία προτίμησε να μην το διακινδυνεύσει.
Ένα, δύο, τρία… άρχισε να μετράει η Τρέλα.
Η πρώτη που κρύφτηκε ήταν η Τεμπελιά. Όπως πάντα ήταν τόσο τεμπέλα, ώστε έπεσε να κρυφτεί πίσω από την πρώτη πέτρα του δρόμου που βρέθηκε μπροστά της! Η Πίστη ανέβηκε στον Ουρανό, ο Φθόνος κρύφτηκε πίσω από τη σκιά του Θριάμβου που με την προσπάθειά του κατάφερε να αναρριχηθεί στην κορυφή του ψηλότερου δένδρου. Η Γενναιοδωρία σχεδόν δεν πρόφτασε να κρυφτεί. Κάθε μέρος που εύρισκε της φαινόταν υπέροχο για έναν από τους φίλους της· μια κρυστάλλινη λίμνη ιδανική για την Ομορφιά, μια σχισμή ενός δένδρου ιδανική για τη Συστολή, ένα πέταγμα της πεταλούδας ό,τι καλύτερο για την Απόλαυση, μια ριπή του ανέμου μαγευτική για την Ελευθερία. Έτσι κατέληξε να τυλιχθεί σε μια μικρή ακτίνα του Ήλιου. Ο Εγωισμός απεναντίας βρήκε ένα πολύ καλό μέρος, κυρίως ευάερο και άνετο, αποκλειστικά για τον ίδιο. Το Πάθος και η Επιθυμία βρέθηκαν στον πυρήνα των ηφαιστείων. Η Λήθη … ξεχάστηκε να κρυφτεί , αλλά αυτό δεν είχε σημασία.
Όταν η Τρέλα μετρούσε 999.999 η Αγάπη δεν είχε βρει ακόμη χώρο για να κρυφτεί, γιατί τα πάντα είχαν καταληφθεί, ώσπου είδε μια τριανταφυλλιά , συγκινήθηκε και αποφάσισε να κρυφτεί ανάμεσα στα άνθη της.
Η πρώτη που εμφανίστηκε ήταν η Τεμπελιά, μόλις τρία βήματα πίσω από μία πέτρα. Στη συνέχεια ακούστηκε η συνομιλία της Πίστης με τον Θεό που αποκάλυπτε ότι δεν είχαν ικανοποιηθεί όλες οι φιλοδοξίες της! Το Πάθος και η Επιθυμία ήταν τρομοκρατημένα από τις δονήσεις των ηφαιστείων. Απροσδόκητα συνάντησε τη Ζήλια και φυσικά μπόρεσε να συμπεράνει πού ήταν ο Θρίαμβος. Τον Εγωισμό δεν χρειάστηκε καν να τον ψάξει. Βγήκε μόνος του από εκεί που ήταν κρυμμένος· ήταν σε μια σφηκοφωλιά. Η Ομορφιά περπάτησε αρκετά, δίψασε, πλησίασε τη λίμνη και έτσι ανακαλύφθηκε. Με την Αμφιβολία τα πράγματα ήταν ακόμη πιο εύκολα. Την συνάντησε να κάθεται πάνω στο φράχτη χωρίς ακόμη να έχει αποφασίσει σε ποια πλευρά να κρυφτεί. Βρέθηκαν όλα τα Ταλέντα. Μόνον η Αγάπη δεν εμφανιζόταν πουθενά. Η Τρέλα την έψαξε σε κάθε δένδρο, σε κάθε ρυάκι του Πλανήτη, στα αμπέλια, στα σπήλαια, στην κορυφή των βουνών, παντού. Ήταν έτοιμη να παραιτηθεί, όταν είδε μια τριανταφυλλιά. Σκέφθηκε: «Η Αγάπη πάντα τόσο σνομπ, σίγουρα κρύφτηκε ανάμεσα στα άνθη της».
Πήρε ένα δίκρανο κι άρχισε να μετακινεί τα κλαδιά της τριανταφυλλιάς. Ξαφνικά μια κραυγή πόνου ακούστηκε. Τα αγκάθια είχαν πληγώσει τα μάτια της Αγάπης. Η Τρέλα δεν ήξερε τι να κάνει για να ζητήσει συγγνώμη. Παρακάλεσε, έκλαψε, πόνεσε, ζήτησε συγγνώμη και υποσχέθηκε να γίνει οδηγός της εσαεί. Από τότε η Αγάπη είναι τυφλή και την συνοδεύει … η Τρέλα για πάντα . Ζητάει όμως μία χάρη από τον καθένα μας «Θες με ως σφραγίδα επί την καρδίαν σου , ως σφραγίδα επί τον βραχίονά σου»( Άσμ. Ασμ.8,6) . Βάλε με σφραγίδα στην καρδιά σου, βούλα πάνω στο μπάτσο σου.
Για την αντιγραφή, Εύοδος.

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google+

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google+. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s